HTML

Idea Planet

Ötlet Planéta, megújuló idea csokrok, üzleti "hírsaláta". Hatékony és szórakoztató PR, marketing és reklám ötletek. Innováció, new business és technológiai újítások.

Friss topikok

2011.01.21. 12:05 PR philosopher

Bűnüldözés közösségi média segítségével

Címkék: média social youtube media facebook police bob marley toronto twitter csatorna közösségi bűnmegelőzés kommunikációs bűnüldözés

  

A TorontoSun.com internetes napilap a helyi kanadai nagyvárosban szolgáló szervezet, a Toronto Police nem mindennapi nyomozási eljárásáról számolt be a napokban. A cikk mindenekelőtt arról tájékoztatja az olvasókat, hogy a hatóság munkájában - a bűnüldözésben és –megelőzésben használt hagyományos eszközök (fegyver, sziréna, ujjlenyomat rögzítéshez használt por) mellett - a közösségi média is egyre inkább nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Tim Burrows őrmester egy olyan „forrásként, eszközrendszerként” aposztrofálja a közösségi médiát, melynek segítségével, jóval szélesebb mozgásteret biztosíthatnak a közérdekű üzenetek terjedésének, az oktatásnak és figyelem felhívásnak. A közösségi média olyan helyzetekben is hasznos lehet, amikor a telefonhasználatnak valamilyen korlátjába ütközünk, de internet hozzáférés révén felhívhatjuk a rendőrtisztek figyelmét arra, hogy valahol éppen gyanús dolgot, személyt vagy bűncselekményt észlelünk. A Toronto Police számos olyan esetről – többek között egy lépcsőházban magára hagyott csecsemő megmentéséről - számol be, amelyben a közösségi média által nyújtott segítség jelentette a megoldást. 

Magyarországon (csupán) a jól ismert telefonos „forró drót” működik, így lakossági bejelentésnek köszönhetően jó néhány bűnözőt sikerült kézre keríteni hazánkban is. Sajnálatos módon a magyar rendőrség hivatalos honlapján a police.hu-n az egyetlen közösségi applikációt sem találtam. Sőt úgy tűnt, hogy a tájékoztató- vagy éppen edukációs platformként kiválóan használható videó megosztó oldal is egyelőre csak kiaknázatlan lehetőség marad a magyar rendőrség számára. 

A híradásban megbúvó sorok rávilágítanak a social media egyik lényegi előnyére. Egy közösségi portál, mikroblog vagy videó megosztó oldal esetében többfunkciós csatornáról, vagyis kétirányú kommunikációról beszélhetünk. Az adott „eszköz” egyszerre válik az informálás és aktivizálás (pl. azonosítás, bejelentés) páratlan fegyverévé. Olyan tömegeket, közösségeket is képesek elérni és mozgósítani, akik speciális tartalomfogyasztók, így a hagyományos tömegmédián keresztül nehezen (vagy egyáltalán nem) szólíthatók meg. A torontói hatóság felismerte ezen platformok előnyeit és bátran él a közösségi tér adta lehetőségekkel: Facebook oldal, Youtube csatorna, Twitter fiók. Személy szerint támogatom a kezdeményezést, hiszen a bűn megelőzése, felderítése és visszaszorítása társadalmi érdek.

Összegezve a tanulságot:

Miért ne éljünk azzal a lehetőséggel, hogy a social media-t alkalmazva bűncselekményt előzhetünk meg és életeket menthetünk?

Zárszó:
"bad boys bad boys whatcha gonna do whatcha gonna do when they come for you"

 

Forrás: torontosun.com (prdaily.com), youtube

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ideaplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr62602260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása